Cerberus – Marius Albert Neguț

Cerberus” a fost prima mea „întâlnire” cu scriitorul Marius Albert Neguț.
Scrisă alert, conectând aspecte din trecut cu cele din prezent, am perceput volumul ca fiind o poliradiografie, autorul sondând, cu abilități de chirurg, atât omul, cât și societatea în care acesta trăiește. Am călătorit cu povestea Cerberului prin București și Turcia, fiindu-mi prezentate în detaliu, fără a fi deranjant în vreun fel, modalitatea în care unii oameni luptă pentru supraviețuire. De asemenea, sunt presărate informații de cultură generală, referitoare în special la Turcia, de la religie, la modul în care au luat naștere și s-au sedimentat diferite obiceiuri.
Ador, un interlop bucureștean, fin cunoscător la psihologiei feminine, schimbă, pentru totdeauna, viața personajului principal, Albert. Albert este un bărbat trecut prin viață (fost golan din Rahova, a gustat puțin și din savoarea penitenciarului pentru că l-a omorât în bătaie pe cel care i-a ucis soția într-un accident rutier), tată protector al Marei, care este singurul său sens de a merge mai departe. Este atât de protector și de dornic de a o proteja, încât omite faptul că tânăra tocmai parcurge etapa în care fiorii dragostei dau năvală peste tine și te subjugă. Mara ajunge în mâinile unor traficanți de carne vie. Până unde merge iubirea unui tată și de ce este capabil?
Cerberus debordează de realism și naturalețe. Aș fi fost dezamăgită ca povestea să se termine înainte să înceapă, cum a fost – pentru mine – filmul în care Liam Neeson își găsește fiica înainte ca aceasta să fie întinată. Nu a fost cazul. Povestea este una dură, expusă fără menajamente, ca un cuțit în mintea cititorului – atât din perspectiva adultului, cât și din cea a copilului.
Nu povestesc mai multe, pentru că mi-e greu să mă abțin să nu dau spoilere. Vă las pe voi să descoperiți povestea tatălui-Cerber, nu înainte de a spune că Marius Albert Neguț este un povestitor înnăscut și de a reda două citate:
 • „Să faci bine fără gând la răsplată! Numai astfel ți se va întoarce! Iar de faci rău… așteaptă-l negreșit înapoi!”
 • „Viața e doar un șir de consecințe!

Marius Albert Neguț. (2020). Cerberus. Editura Polirom

 • Domeniu: Literatură română -> Acțiune, aventuri
 • Literatură română -> Thriller & Mystery
 • Literatură română -> Psihologică
 • Colecție: EGO. PROZĂ
 • Număr pagini: 272
 • ISBN: 978-973-46-8054-2
 • Tip ediție: broșată
 • Format: 130×200
 • An apariție: 2020
Marius Albert Neguț (n. 22 ianuarie 1976) – prozator și publicist român. A debutat în 2016, la editura brașoveană Libris, cu romanul Îngeri rătăciți (distins în 2017 cu Premiul Special al Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”). Al doilea roman al autorului, Inocența păcatului, a apărut în 2017, la aceeași editură. În 2018 a publicat romanul Din altă viață. Jurnal de copil, urmat, în 2019, de Din altă viață. C.V. de Golan.
Volumul Cerberus poate fi comandat dând click pe următorul link:
➡️ Cerberus – Marius Albert Neguț

2 comentarii

Din categoria Cărți ale autorilor români contemporani, Recenzii și impresii

2 răspunsuri la „Cerberus – Marius Albert Neguț

 1. Marius Neguț

  Mulțumesc! Mă bucur că v-a plăcut!

 2. Raluca Pavel

  Eu vă mulțumesc! Spor în continuare la scris cărți faine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s