O copilărie marcată de certurile părinților, de boala incurabilă a fratelui (mort într-un accident de mașină), de aventurile tatălui și de stările depresive ale mamei. O păpușă cu mecanismul stricat care se reîntoarce, în desele momente de cumpănă, la Edenul pierdut, definit în special de rochia înflorată a mamei și de zâmbete. Elsa – Crăiasa Zăpezii, ca în Regatul de Gheață. Copilul rebel, judecat cu duritate de brute cu figuri de oameni, se transformă în adolescenta ce ajunge, din lipsă de afecțiune, din nevoia de apartenență și atenție, să atragă în mrejele sale pe băiatul plăcut de cea mai bună prietenă a sa, trădând-o. Apoi apare Cezar, doctorul de suflete. Doc.
O poveste de viață, scrisă pe muzica lui Ernesto Cortazar, despre oameni frumoși, oameni defecți, imperfecți, despre ființe pe care le întâlnim și față de care nu putem rămâne indiferenți. Fie îi iubim, cu acea patimă sfâșietoare, fie îi compătimim, cu acea aplecare copleșitoare, fie îi urâm pentru alegerile sau pentru nonacțiunile lor. Florina aduce viața Elsei în prim plan și ne face părtași la ea, fără să ne-o impună în vreun fel sau altul. Limbajul accesibil, pe alocuri metaforic, dar plin de substanță, îți interzice, parcă, într-un mod tacit să lași cartea din mână. E ca și cum ai trăi o viață dublă, a ta și pe cea din carte, nu poți renunța la niciuna. O analiză intrinsecă profundă a personajelor, care își recunosc atât greșelile, cât și calitățile, își știu neajunsurile și preaplinurile. Esența umană este atât de bine surprinsă, încât nu ai cum să nu dai de tine și să te întrebi de unde cunoaște Florina frânturi din sufletul tău. Te pierzi între cele 251 de pagini și te regăsești. Elsa te împiedică, prin forța ei lăuntrică, să renunți și îți întinde o mână invizibilă, prin gândurile ei, în orice stare ai fi – de disperare, de gol interior. Despre greșeli, despre iubirea fragedă și despre iubirea coaptă, despre impactul unei familii dezechilibrate asupra vieții adulte, o psihanaliză a durerii, explicată până în cele mai abisale colțuri, despre remușcări, negare și despre iertare. Pentru că suntem oameni.
O poveste scrisă plângând de Florina, care se poate citi dar cu pachete de șervețele prin preajmă. Și mai mult cu inima, decât cu ochii.
Ca să te citez, Florina, să primesc romanul Elsa în viața mea a fost o luptă dată cu mine, să o alung din ea, e imposibil. Nu se oprește nimic aici. Florina a promis că va exista și o Viață după Elsa.
Îți mulțumesc, Florina, pentru că-mi ești, fiecare rând e o lecție de viață.
Cărțile Florinei Sanda Cojocaru, (El a ales, Scrisori către îngeri, Elsa – romane, Poveste de suflet și Vise de scrum – poezii), pot fi comandate pe Facebook, pe pagina de autor, aici.