Organizația Mondială a Sănătății: dragostea este o boală mentală

De vreo două zile, internetul diseminează următoarea informaţie: Organizația Mondială a Sănătății a clasificat dragostea ca boală mentală, la punctul F63.9. Am căutat informaţii pe site-uri de specialitate, pentru a mă convinge dacă suntem cu toţii sau majoritatea dintre noi afectaţi psihic.
Ştirea pare să se fi răspândit doar într-o anumită parte a lumii şi anume în cea a vorbitorilor de limbă rusă. Majoritatea articolelor peste care am dat au fost redactate de ruşi, până şi cele scrise în limba engleză.
Căutând documentul oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii am descoperit că punctul F63.9 conține doar următoarele „F63.9 Habit and impulse disorder, unspecified„. Nimeni nu a scris nimic despre dragoste. Cum „este” încadrată dragostea aici, la fel de simplu se poate încadra ura sau neghiobia.
Categoria F63 include anumite tulburări comportamentale care nu sunt clasificate în alte rubrici. Ele sunt caracterizate prin acte repetate neavând o motivaţie raţională clară şi care afectează, în general, interesele proprii pacientului şi ale altor persoane. Comportamentul bolnavului este asociat acţiunilor impulsive care nu pot fi controlate. Cauzele acestor condiţii nu sunt înţelese; tulburările sunt grupate împreună din cauza similitudinilor descriptive. Prin convenţie, utilizarea în mod obişnuit a consumului excesiv de alcool sau de droguri (F10-F19), tulburările ce implică impulsuri şi obiceiuri sexuale (F65. -) sau tulburările de alimentaţie (F52. -) sunt excluse.

Astfel, credem mot-a-mot cele redate într-un articol de genul celui pe care îl voi reda în continuare (Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis: Dragostea e o boală) sau ne interesăm direct de la sursă?

„Dragostea e o boală. Acum e oficial. Cel mai frumos sentiment a fost inclus în registrul maladiilor al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit presei ruse. Experţi în sănătate afirmă că dragostea sau, altfel spus F 63, este o tulburare mintală. Ea provoacă dependenţă, la fel ca drogurile, alcoolul sau jocurile de noroc.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, simptomele acestei maladii sunt gândurile obsesive despre altă persoană, shimbările bruşte ale dispoziţiei, mila faţă de sine, insomnia, acte negândite, impulsive, dureri de cap şi chiar reacţii alergice.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Naţionale Autonome din Mexic sunt de părere că dragostea nu poate dura mai mult de patru ani, explicând acest lucru prin cauze fiziologice. Deocamdată, nu există un remediu contra acestei maladii.”

Să fi avut marii gânditori dreptate?

„Dragostea. Bătăi de inimă pentru dureri de cap. Sentimentul care vine în galop şi dispare în vârful picioarelor.” – Tudor Muşatescu

„Dragostea este autoamăgirea pe care o fabricăm pentru a justifica încurcăturile de care avem parte pentru a face sex.” – Dan Greenburg

„Dragoste. O nebunie temporară vindecabilă prin căsătorie sau prin îndepărtarea pacientului de influenţele care au provocat tulburarea.” – Ambrose Bierce (Dicţionarul Diavolului)

Personal, mă alătur crezului scriitorului Alexandru Paleologu: Dragostea e o boală fără de care nu eşti sănătos. Voi ce credeţi?


3 comentarii

Din categoria Blog

3 răspunsuri la „Organizația Mondială a Sănătății: dragostea este o boală mentală

  1. Pingback: Organizația Mondială a Sănătății: dragostea este o boală mentală « Timişoara Evanghelică

  2. “Daca dragoste nu e, nimic nu e”. Cei ce cred ca conduc lumea vor sa mai distruga un liant, crestinismul. Cretinii ce au declarat aceasta nu au facut-o in necunostinta de cauza.
    In plus, neluand in discutie relatia corp-spirit, mai precis, necunoscand-o sub aspectul energo-informational, niste dobitoci pot sa o ia pe dealuri…

  3. Se pare, vorbind din perspectiva unui batran (71 ani), ca intradevar dragostea se manifesta ca si o boala mintala. Ea se suprapune instinctului sexual si conduce la dispozitii si decizii patologice.
    Totusi, e frumoasa.
    Stefan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s