Istoricul comunităţii Călineşti

În 1972, cu prilejul săpăturilor de la Complexul Porcin de pe terenul extravilan al satului Călineşti, s-au găsit schelete omeneşti, precum şi mai multe vase din lut, apreciate ca datând din epoca bronzului (Repertoriul Arheologic al judeţului Botoşani, volumul I, Bucecea, 1976, pagina 63). În acelaşi volum, este prezentat faptul că în stânga şoselei Bucecea – Botoşani, pe un lan înclinat spre vale (în râpa aparţinând de Călineşti), s-au găsit bucăţi de cârpici arse, precum şi câteva fragmente ceramice feudale târzii (secolul XVIII).

Localitatea Bucecea – Călineşti este atestată istoric la 15 aprilie 1569, pe timpul domnitorului Moldovei, Bogdan Lăpuşneanu, localitate ce avea atunci denumirea de Vâlceşti, în locul numit Siliştea, pe Siret (care avea şi mori pe Siret), în ţinutul Sucevei.

Localitatea Vâlceşti, se pare, a fost incendiată în timpul invaziilor tătarilor din Buceag la 1758, iar locuitorii s-au mutat spre actuala localitate Bucecea – Călineşti.

* * *

În perioada mai – iunie 1825, are loc un conflict între proprietarii Vâlceştilor din ţinutul Botoşani, între Olga Miclescu Scarlat, stăpânul moşiei Călineşti şi vornicul Constantin Miclescu, proprietarul moşiei Cerviceşti (din apropiere de Călineşti).

La 30 noiembrie 1880, printr-un act de delimitare a pământurilor (după împroprietăririle făcute de Alexandru Ioan Cuza), întocmit şi semnat de inginerul hotarnic Spiru Haret, se menţionează că 39 de ţărani din Călineşti au primit câte 3 fălci de pământ fiecare.

Obşti nu au existat în Călineşti, deoarece satul s-a dezvoltat în legătură cu moşia Miclescu, unde oamenii lucrau şi îşi valorificau produsele în Târgul de la Bucecea, din apropiere. Cele mai apropriate obşti au existat în Leorda, la aproximativ 10-15 km.

Reclame

3 comentarii

Din categoria Blog

3 răspunsuri la „Istoricul comunităţii Călineşti

 1. Frumoase file de istorie:
  oameni, locuri, intamplari !
  Este istoria tinutului, istoria ta,
  istoria noastra romaneasca !
  Multumesc Raluca !!! 🙂

 2. Raluca

  Eu vă mulţumesc, domnule Manoliu! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s