Aşezarea geografică a comunităţii Călineşti

Teritoriul satului Călineşti (împreună cu cel al comunei Bucecea, devenită între timp oraş de categoria a III-a) este situat la contactul Podişului Moldovei cu Lunca Siretului, la 2 km de cursul râului Siret, la 16 km de municipiul Botoşani, găsindu-se în partea de N-E a României. Satul a fost aşezat acolo pentru uşurinţa localnicilor, în special a celor care au aparţinut de moşia Miclescu. Ca formă, satul este aproape rotund, iar ca structură este compact.

La vest, se găsesc o serie de culmi deluroase (dealul Bour) cu altitudini de 358 km, înspre est, Câmpia Jijia-Bahlui – uşor învolburată, numită şi Colina intracolinară cu văi largi, străbătute de ape curgătoare mici, cu altitudini – pe dealul Cozancea (aproape de Truşeşti) de 260 m.

În zona Călineştiului, altitudinea este de 248-328 m, pe o pantă de 0.6%. Terenul, în partea de vest a satului (extravilan, în prezent), în Lunca Siretului este inundabil primăvara, chiar şi toamna.

Solul este nisipos în adâncime şi argilos către suprafaţă.

Clima este temperat-continentală, cu influenţe climatice din nord, cu veri călduroase şi ierni geroase. Precipitaţiile anuale însumează 600 mm. Temperatura medie este între 8-10 grade Celsius iarna şi de aproximativ 24.2 grade Celsius vara.

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Blog

Un răspuns la „Aşezarea geografică a comunităţii Călineşti

  1. Multumesc pentru lectia de geografie !!!
    Inspiratie si spor, Raluca draga:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s